' Usahlah dipinta hidup yg mudah, tapi pintahlah hati yg tabah"

Pages

Saturday, 21 May 2011

-ohhh no......

asalamualaikum.....

cewahh...tetiba nk tulis blog ari nie..pg2 bngun terus g solat,basuh bju bagai n mandi...mandi diawal pg sgt baik tok kesihatan..banyak fakta mengenai diawal pagi seeloknya sebelum subuh...nie ak nk share ckit pasal kebaikan mandi pg..mesti korang ader yang xmndi lg kan......just  nak share fakta kebaikan bangun pagi dari kajian sains.......
  1. Sains menyatakan kandungan gas ozon dalam udara pada waktu pagi adalah tertinggi berbanding pada waktu lain. Gas ozon amat penting untuk tubuh badan. Kesannya untuk kesihatan adalah amat baik, ini lebih baik jika seseorang itu menunaikan solat subuh di masjid, semakin jauh masjid maka semakin baik. Ganjaran pahala pun bertambah. Insyaallah
  2.  Kandungan ‘al-kartozon’ dalam darah adalah tertinggi pada waktu pagi sebelum matahari terbit. ‘Al-kartozon’ baik untuk badan yang mengaktifkan sel dalam badan, dan juga menambahkan kandungan gula dalam darah.
  3. Bangun awal di waktu pagi dapat mencegah daripada penyakit hati.
  4. Membantu membekalkan kandungan vitamin untuk tubuh badan.
  5. Membantu dalam membekalkan tenaga, mencergaskan tubuh badan
Kesihatan tubuh badan akan dirasai oleh orang yang sentiasa bersolat, orang yang menjaga solat subuh, tahajjud, tidur yang sedikit memberi kekuatan dan tenaga yang berterusan. Ini dapat menyangkal dakwaan bahawa tidur yang banyak/lama dapat memberi kekuatan dan kesihatan. then… dan satu yang aku selalu dengar, mandi sebelum terbit fajar membolehkan kita awet muda. Wah… kelas gitu...xde la usia bru 30an nampak mcm 45 kan..hohoho...xyah la susah payah nk pi  ker spa, nk facial. wt membazir jer... Jika dilihat malah kajian sains membuktikan, mandi pagi sebelum Subuh, sejam sebelum matahari terbit, mengelakkan badan daripada gemuk. Ini kerana, air sejuk yang meresap ke dalam badan, boleh mengurangkan lemak dari berkumpul. Cuba perati orang yang amal mandi awal pagi, most of them tidak gemuk. ..lgi2 air perigi mak oii sejuk giler but tue la paling bgus.....kn semua..so bangunlah seawal pg k....n then mandi la yer..tp zaman moden n canggih nie lau x matahari terbit ke angka 12pm fuhhh kim salam ler nk bngun.....ye la waktu mlm berjaga waktu siang ler mase tok tidor..xgitu....ohhh no DOK kt cnie makin lame mkin gemok je rasenye..hahahahahaa....

Oklah Selasa nie nk balik PERAK....wau sukenye...sukenye~~~style sepah...hehhehehe......

p/s:motif sem depan nk g jogging la..hehhehehe

2 comments:

  1. salam zila!

    mekaseh share info nie.
    selamat mnjalani cuti sem ye.
    miss u!.=P

    ReplyDelete
  2. hehhehehee...most welcome...
    rindu shafa....balik hati2 k...

    ReplyDelete