Thursday 11 April 2013
GAMBAR SEKITAR KURSUS ASAS PEMPROSESAN...
Kusyuk Mak cik2 nie...proses taklimat proses asas mee kuning
Tengah tekun Menulis cara-cara pembuatan mee kuning....
1st step buat mee kuning ok...Mereka sgt sporting even kebanyakkan adalah janda....
2nd Step uli tepung gandum setelah dh letak semua bahan td ok.....
Senyum jer kak Norli....dia sgt pakar membuat kek.
Uli-uli tepung gandum tu sampai lembut yer...
Terhasil la doh mee kuning yang cantik...^_^
Setelah siap masukkan ke dalam mesin.....
Tekniknya mesti ditarik sedikit demi sedikit agar ia lebih lebar...
Jeng...Jeng....siapdah la doh yang telah di mesin
Masukan mee ke dalam air yang mendidih..biar 1 ke 2 minit ok...
Terhasil la mee kuning..tanpa bahan pengawet..tahan sehingga seminggu yer..
Last step: Proses pembungkusan oleh golongan asnaf
Saje nak try..seriusly sangat berguna ilmu ini
Hasil Mee kuning yang telah siap....nyummy.....jummm mAKAN...
Maksudnya: “ Wahai Rasul-rasul, makanlah dari benda-benda yang baik lagi halal dan kerjakanlah amal-amal soleh; sesungguhnya Aku Maha mengetahui yang kamu kerjakan.”
(Surah al-Mu’minun,23:51)
KURSUS ASAS PEMPROSESAN MEE KUNING
07 April 2013 baru lepas habis buat program KURSUS ASAS PEMPROSESAN MEE KUNING KERJASAMA DENGAN KOLEJ KOMUNITI JELEBU.....Saja nak share buat mee kuning dgn sendirinya lagi terjamin dan bersih kan...
Bahan-Bahan Mee Kuning
1- Tepung Gandum 1kg
2- Air 450 mlm
3- Air Abu 30 ml
4- Garam 20 g
5- Minyak Masak Secukupnya
Peralatan
1-Mesin Mee
2- Mesin Penggaul
3- Periuk
4- Senduk
5- Penapis
6- Dapur
7- Pencedok Mee
Kaedah-Kaedah Buat Mee Kuning
Bahan-Bahan Mee Kuning
1- Tepung Gandum 1kg
2- Air 450 mlm
3- Air Abu 30 ml
4- Garam 20 g
5- Minyak Masak Secukupnya
Peralatan
1-Mesin Mee
2- Mesin Penggaul
3- Periuk
4- Senduk
5- Penapis
6- Dapur
7- Pencedok Mee
Kaedah-Kaedah Buat Mee Kuning
1- Mula-mula Ayak Tepung Gandum dan Letak Garam Serta Air Abu dikacau larut.
2- Uli tepung gandum dengan larutan garam dan air abu tadi sehingga sebati...............
3-Tambah air sedikit demi sedikit sehingga adunan benar-benar belaka...................
4- Adunan tadi dinipiskan sebelum digelek dengan mesin mee...................................
5- Setelah adunan digelek, masukan ke bahagian mesin mee (bahagian pemotong) untuk
menghasilka mee.
6- Kemudian rebus mee kedalam periuk selama 1 hingga 2 minit (sehingga timbul)
7- Toskan dan cuci mee untuk membuang kanji-kanji tepung yang ada.
8- Gaul mee kuning dengan minyak masak bagi mengelakkan mee tadi melekat..
9- Akhir sekali siap dan boleh la di bungkus........
SELAMAT MENCUBA...HALAL ITU INDAH......^_^...
P/S: nti pos gambar buat mee kuning tue la.........
Subscribe to:
Posts (Atom)