' Usahlah dipinta hidup yg mudah, tapi pintahlah hati yg tabah"

Pages

Thursday, 9 July 2015

SEMBELIT DAN AKU.....

ASSALAMUALAIKUM..hari ke 23 puasa..Ramadhan yang mengasyikkan..sejak ramadhan ni asyik makan pedas je so perut pun dh xtahan gamaknya,,maka mula la nk sembelit,,,Kalau boleh pi toilet pun xnak..takut sebenarnya..kang mulala kuar darah...sob3x..so dengan inisiatif yg ada mcm biasa cri bapak google nk tgk cara2 merawat sembelih..sedikit penerangan yg diberi..

TIPS MERAWAT SEMBELIT...

1. Minum dua hingga empat gelas 8oz tambahan air suam apabila sembelit. Jika anda mempunyai sembelit selama beberapa hari, minum 10-20 auns air kosong setiap pagi sejurus selepas bangun tidur. DIgalakan minum 8 ke 10 gelas air setiap hari..Agaknya xberapa minat air kosong, mula la kena sembelit..so after this kena amalkan AIR KOSONG SELALU!!!!!...



WAJIB AMBIK AIR KOSONG..CANTIK JE SUSUNANNYA..



2. Makan buah-buahan, dan sayur-sayuran tinggi..untuk meningkatkan jumlah pengambilan serat setiap hari. Kita memerlukan sekurang-kurangnya 24-38 gram serat sehari. Sembelit juga adalah berpunca dari pengambilan lemak yang berlebih, gula bertapis dan tenusu yang berlebihan berbanding dengan serat daripada bijirin dan buah-buahan..Had en google yg ckp...x minat sgt sayur-sayuran ni sebenarnya..kang makan mula la angin la nk muntah la..tp lepas ni kena cari juga sayuran utk mengelakkan sembelit dtg lg!!!xtahan rasanya duduk dlm toilet lelama...contoh makanan n buahan yg perlu diambil spt  raspberi, pear, dan epal; pasta gandum (dimasak), barli (masak), dan sekam; kacang berpecah (masak), kacang hitam (dimasak) n etc...


  SEDAP PULA NAMPAK BUAHAN NI..PUASA2 NI....




3) Bersenam. Jika boleh, elakkan duduk yang lama dan sentiasa pastikan tubuh anda aktif bergerak. Membuat senaman yang agak berat adalah digalakkan, tetapi 30 minit berjalan kaki boleh membantu menggalakkan pergerakan usus yang sihat.



TIPS BERSENAM YANG BOLEH DICUBA.
SUMBER:DR EN GOOGLE...

Tips2 yg dicari dr en goole..semua dihujung jari la ni...akan try tips yg diberikan..InsyaALLAH..

Mencari malam lailatulqadar,,moga akan berjumpa dgn izinnya...amin...^_^



BUKIT TINGGI PAHANG


Now..entry ke bukit tinggi pahang pula..After kami chek out dari janda baik kami decide nak ke bukit tinggi pahang..cuci mata gitu..Mula-mula terfikir nak ke Genting Highland sebabnya xpernah ke sana pu,,sob3x...Tapi nk cut cost kononya..nak cari tempat yg x berbayar decide nk ke bukit tinggi just for snap picture only!!!!!Bpe kali sesat xtaw nk habaq la but yg sedihnya sampai jer kt guard atas tu kena bayar TIKET!!!!NASIB3X..INGT FREE..DAH alang2 naik atas tu dh la jauh so bayor je la..Tiket for Remaja n belia mcm kami ni just RM13 N child around RM8...Total kena dalam RM76..Boleh tampung duit makan tu...hehhe.Ada byk tempat yg boleh dikunjungi tp kami pi tempat paling atas sekali TAMAN JEPUN..KEKONONNYA LA..Dream at JAPANISE la gitu..

Taman Jepun..nak naik atas ni kena daki gunung la cikit..berjalan la cikit..nama pun bukit kan..kuarla cikit peluh yang terkumpul tu...
.

me,abg wan n my sis..saja nk interframe lagi sekali..huhuhu..just nk simpan memory in blogging..so lepas ni lau rasa rindu boleh terus buka blog ni..^_^


askar2 wataniah disitu..muka letih sokmo..


cakk..so mereka pula nk interframe..sampai paling hujung kami jalan..hajatnya nk cri rumah yg tinggi tu..rupanya salah tempat..so jalan je tgk pemadangan sambil snap picture..


Tara tempat ni la nk pi actually..puas tanya org rupanya salah masuk lorong..seriusly memang cantik..walaupun waktu tu hujan renyai2 ke basah la juga baju tp dh sampai so kami proceed terus je pi..tangkap gambar pun jadi..janji ada bukti..hehehhe



dan lagi....


dan lagi...



see cantikan pemadangan kt sini..so iolls cadangkan boleh je nk pi sini untuk spend time dgn family..untuk beli barang tu xla kot..mahai gila...Trip 2hari 1 malam habis di Kota Tinggi..Byk lagi sebenarnya tempat yg boleh dilawati kt kota tinggi ni tp disebabkan dh lewat ptg kami balik je terus ke seremban...Hidup untuk bergembira..^_^..Jadikan hari ini lebih baik dari semalam...