' Usahlah dipinta hidup yg mudah, tapi pintahlah hati yg tabah"

Pages

Thursday, 9 July 2015

SEMBELIT DAN AKU.....

ASSALAMUALAIKUM..hari ke 23 puasa..Ramadhan yang mengasyikkan..sejak ramadhan ni asyik makan pedas je so perut pun dh xtahan gamaknya,,maka mula la nk sembelit,,,Kalau boleh pi toilet pun xnak..takut sebenarnya..kang mulala kuar darah...sob3x..so dengan inisiatif yg ada mcm biasa cri bapak google nk tgk cara2 merawat sembelih..sedikit penerangan yg diberi..

TIPS MERAWAT SEMBELIT...

1. Minum dua hingga empat gelas 8oz tambahan air suam apabila sembelit. Jika anda mempunyai sembelit selama beberapa hari, minum 10-20 auns air kosong setiap pagi sejurus selepas bangun tidur. DIgalakan minum 8 ke 10 gelas air setiap hari..Agaknya xberapa minat air kosong, mula la kena sembelit..so after this kena amalkan AIR KOSONG SELALU!!!!!...



WAJIB AMBIK AIR KOSONG..CANTIK JE SUSUNANNYA..



2. Makan buah-buahan, dan sayur-sayuran tinggi..untuk meningkatkan jumlah pengambilan serat setiap hari. Kita memerlukan sekurang-kurangnya 24-38 gram serat sehari. Sembelit juga adalah berpunca dari pengambilan lemak yang berlebih, gula bertapis dan tenusu yang berlebihan berbanding dengan serat daripada bijirin dan buah-buahan..Had en google yg ckp...x minat sgt sayur-sayuran ni sebenarnya..kang makan mula la angin la nk muntah la..tp lepas ni kena cari juga sayuran utk mengelakkan sembelit dtg lg!!!xtahan rasanya duduk dlm toilet lelama...contoh makanan n buahan yg perlu diambil spt  raspberi, pear, dan epal; pasta gandum (dimasak), barli (masak), dan sekam; kacang berpecah (masak), kacang hitam (dimasak) n etc...


  SEDAP PULA NAMPAK BUAHAN NI..PUASA2 NI....




3) Bersenam. Jika boleh, elakkan duduk yang lama dan sentiasa pastikan tubuh anda aktif bergerak. Membuat senaman yang agak berat adalah digalakkan, tetapi 30 minit berjalan kaki boleh membantu menggalakkan pergerakan usus yang sihat.



TIPS BERSENAM YANG BOLEH DICUBA.
SUMBER:DR EN GOOGLE...

Tips2 yg dicari dr en goole..semua dihujung jari la ni...akan try tips yg diberikan..InsyaALLAH..

Mencari malam lailatulqadar,,moga akan berjumpa dgn izinnya...amin...^_^



No comments:

Post a Comment