' Usahlah dipinta hidup yg mudah, tapi pintahlah hati yg tabah"

Pages

Monday, 21 March 2016

PIZZA HOMEMADE

Assalamualaikum w.b..semlam blik rembau umh kak teh pas keje..duduk2 rehat dan kak teh pun ajak..la jum buat pizza...i ok je..even x reti pun nk buat..huhu..tnya kak teh pandai ke buat..so di haba q dia cri resepi kat blog http://aziejaya.blogspot.my/..sorry akk kami copy resepi anda..tp mmg super duper lembut la resepi dr akk blog ni..Buat doh pun boleh bergaduh2 dgn kak teh den..Disebabkan kak teh ada produk amway iaitu oven yg boleh jd mixer sekali,so masa dan tenaga tidak berapa digunakan sgt..hhuu.Bagus guna produk ni xyah pening nk uli2..letak bahan terus masuk dlm oven dia putarkan sendiri terus jd doh..  

kami guna mesin ajaib ni..liaht dibawah!!!!huhu..terus set no 11 doh pizza..dia automatik dh terset..kak teh xpandai lg guna mesin ni so call kak tam tanya cara nk digunakan...kami dok tunggu mcm mna tanpa uli boleh terhasil doh..tp mmg jd la doh tu..lembut je...




Kami x ambik gambar doh yg siap sebab excited terus nk buat pizza..tara jd x pizza kami..



After masuk dlm ove..kami set 220 dgn masa 20 minit..ni hasilnya dr air tgn cikla..huhuhu..gebu gitu tp pan dia agak tebal so bawah xbpe nk garing..next time kena beli pan pizza kot..bru garing mcm kat pizza hut!!!!


Malas nk typing resepi..tp uolls boleh search je "azie kitchen"..InsyaAllah resepi kat situ kebanyakkan menjadi je..huhuhuh..Terima Kasih akk blog!!!!

Sunday, 20 March 2016

BERCUTI DI JANDA BAIK!!!

Assalamualikum w.b..cuti sekolah pun berlalu bru nk up cerita minggu lepas..minggu lepas bercuti di janda baik dan tinggal di homestay..Kami bertolak dalam pukul 10 pg dan sampai dalam pukul 1.30 Ptg..Gila lama padahal dr seremban ke pahang je..tp disebabkan musim sekolah kami decide guna jln gombak,,jln lama gitu...Higway JEM sgt!!!!Sampai2 tgk umah" mmmm"..x mcm yg di imaginkan dlm minda..hahha..tp xpe sebab dh lama rancang percutian ni so xleh nk wat gapo dh kan...kadang2 bila kite review dlm internet xkan sama dgn keadaan sebenar..Kena tanya org2 terdekat keadaan sebenar homestay..huhuhu...rasa pi tahun lps lg bgus homestay nya...huhuhuhu..pe2 pun ownernya sgt bgus 3x tpon tanya jd dtg ke x..jgn risau depo dh byr haruslah dtg..huhuhu..sekitar tempat percutian kami sekeluarga..Tahun ni ahli jemaahnya ramai cikit dr next years..air sungai sejuk mandi time hangat2 ni..rasa nikmat..mandi pun rasa nikmat tanpa air klorin..sedap je rasa...

BFDR FAMILY 2016


Aktiviti ptg berbbq dan mandi manda..main badminton sekali..aktiviti riadah setelah penat mandi..



Time balik...Before balik selfie dulu..kenangan terindah..semangat kekeluargaan tu sgt penting dlm sebuah keluarga..love uolls



Homestay ni dekat je.tepi jln pun dh nmpak..buka2 pintu belakang tu terus jumpa sungai..tp air sedikit cetak mybe disebbakan musim panas..so kami pi mndi kat tempat lain..jln kaki cikit..



Happy sgt bila dpt meluahkan masa bersama keluarga....next project bulan 5 plak..InsyaALLAH.. 


Hai uolls..saje gedik try spect mata..x sesuai pakai sebab muka kecik..hahahhahahahaa

Sunday, 21 February 2016

'BERHIKING DI TAMAN REKREASI TANJUNG TUAN'

Assalamualaikum..lamanya x update blog..keadaan tak mengizinkan untuk menulis coretan disini..Semalam tetiba cik dayah wassup ajak pi PD..So dengan kemalasan i respon ok!..kite pi hiking kat TANJUNG TUAN..memadangkan dia xpernah ke sana lg...Masak cikit2 utk breakfast terus shoot ikut highway ke Teluk Kemang,Port Dickson..Tempat tu senang je nak cri,,cri je ILHAM RESORT,InsyaALLAH JUMPA LA TEMPAT YANG DITUJU..Kali ke 3 pi selepas tahun 2013...
Kami sampai tempat jam 11 am..

Tara..inilah tempatnya!!!dulu pi dengan family..now pi dengan officemate..one day nk bawa sape pula ye!!!!!

HUTAN REKREASI TANJUNG TUAN...


Melangkah masuk ke dalam dengan bacaan Bismillahhirahmannirahim....masuk dalam ni kena byr RM1..Tak mahal pun dengan pengalaman yg akan didapat...


Sekitar view untuk naik ke atas bukit batu putih...ada dua laluan sama ada melalui hutan or terus naik ke atas melalui jln tar begini..so kami ikut jalan tar jer,,hehhee...


Hampir 20 minit berjalan.sampai ke puncaknya..ni view dr rumah api tanjung tuan ok...Ciptaan Allah itu sgt cantik!!!!!!..Sampai kat atas duduk2 dh hampir pukul 12..tetiba terdengar suara org..so cik dayah yg baik hati bertanya pe yg ada dibawah..Before ni hiking dengan family xtaw rupanya ada satu pulau yg sgt cantik..So kami decide untuk turun kebawah..Untuk turun kebawah agak mencabar n terlalu curam..better gunakan kasut sukan yg bersesuain..


Taraa..wahhh cantik kan pulau ni...melihat dengan matakasar lg cantik..cik dyah disana...


view sekitar pulau..waktu ni dalam pukul 12.30..Air baru nk pasang...


Kami berdua!!!!!aummm i dh makin gemuk...


Cikdayah jd photografer..i like this pic..TQ..


Kekonon melihat keindahan alam...haha..had ni cikdayah yg soh tgk sana..

Gambar kami berdua lg...

Gambar dlm hutan sebelum turun kebawah,,masa naik keatas,,ada someone yg bertanya berkenaan bukit batu putih..n kami just jwb kat bwh ada pulau yg cantik..Actually xtaw pun ada bukit batu putih kat sini..rugi rasanya  x cri batu tu duduk kat man..ahhahha..Next time blh pi lg cri batu tu dok kt mana pula..^_^..Tq cik dayah teman kite ke sini...love you..hahhahahaha..


Wednesday, 25 November 2015

AYAM MASAK HALIA

Assalamualaikum..hujung2 tahun ni cuaca x menentu..hujan sesaja..Alhamdulillah Allah hilangkan jerebu dan gantikan hujan..kalau x,, nk tgk langit yg cantik pun susah..berasap je rasa ats awan tu..hihihi..Kemarin xtaw nk masak pe so pm my lovely friend tanya resepi ayam masak halia..Asyik kata sedap je kan,,tu salah satu favourite dia..so cikla pun try la buat..not good n super super sedap juga..perasan kan walaupun masak xbpe nk pro lg..Jum iolls terangkan bahan2 dia ok..

Bahan-Bahan

Ayam (potong kecil2 ikut citarasa ok)
Bawang kecil,bawang putih (potong kecil2,cikla tumbuk je ok..dasar pemalas kan..)
Halia (had ni kena byk,hiris nipis2)
Serai-1 btg
Cili hijau (4 biji-belah2)
Sos Tiram (1sudu)
Lada hitam (1 s/kecil)
Bawang besar (Potong Bulat)
Kunyit,Garam n Serbuk Secukup Rasa

Bebahan pun simple..sesimple nama masakannya..ni mmg sesuai utk yg memerlukan masa yg minimum utk masak,,

Cecara

1-Gaulkan ayam dgn kunyit dan garam
2-Panaskan minyak masukkan bawang2,halia n serai..kacau hingga naik bau
3-masukkan ayam,serbuk perasa dan garam sedikit..Asam keping kalau nk rasa sedikit masam..kacau hingga keluar air
4-Letakkan sedikit air,masukkan sos tiram dan lada hitam sedikit.
5-Sedikit masak masukkan bawang besar,cili sebagai hiasan..Done..Sesenang ABC!!!


Tara!!! Ayam Masak Kunyit Versi Cik La..


Dah siap..Belanja Gambar cikit..Thanks awak untuk resepi ni..ni syg lebih ni.hahha...nti leh pm  lelaju resepi lain lg k!!!.Hantar wassup jd x ni..jadi jer jawabnya,,hihihih...Not bad myboss kata OK!!!.Ingt nti nk try asam pedas johor,,ari tu pi johor mmg sedap asam johor mak mas buat..Mas nk resepi!!!!

Monday, 23 November 2015

RESEPI AYAM KURMA VERSI CIKLA

Assalamualaikum,,minggu ni asyik sakit kepala je..haii muda lg cik zila oii dh mcm2 sakit..stress...huhu..Agaknya cuaca xmenentu sekrg nie...Terpaksa gak dtg office..sob3x...Semalam balik2 keje terus ker family store sikamat cri bebahan nk buat AYAM KURMA..wahh class kan nk mkn..saja try n error belajar masak2 ni..Contact pn mas syg minx resepi..1st time i buat terus jd ok..

Bahan-bahan buat Ayam kurma

Ayam (Potong ikut kesesuaian)
Rempah Kurma (Benda Basic yg harus ada..lau x jd ok!!!!)
Bawang kecil, Bawang Besar, Halia (Dikisar halus)
3 Sekawan ( Kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih)
Serai,(diketuk)
Kentang 2 biji
Carrot
Cili Besar, daun sup (Hiasan)
Santan

Cecara Masak Ayam Kurma

1-Kisar bawang kecil,halia,b.putih n serbuk kurma letak air..Kisar Halus..Memula pelik gak kenapa harus dikisar sekali rempah ratus dlm blenda..And jawapan pn mas sebab nk bg bahan2 tu sebati..so akn lg sedap taw..try ok!!...
2- Tumis bebahan yg di blenda tu dgn sedikit minyak,masukkan serai yg diketuk,n 3 sekawan ok..tumis sampai garing taw...
3- Dah rasa mcm rempah tu masak,so bolehla letak air n asam keping..kemudian bru letak ayam..air xperlu byk sgt coz ayam pun dh keluarkan air..masukkan kentang dan carrot..letak garam n serbuk perasa ok..
4-Kemudian, dh mengeleggak boleh la letak santan..kacau2 dh masak letak la cili potong,bawang besar dan daun sup sebagai hiasan..Siap..dan rasanya pehh memang sedap..boss i pun kata sedap ok..


Tara..Ayam Kurma!!!!!



  Dan LAGI!!!!!!!!


So send wassup kt pn mas..ok x i masak ni..pn mas comment xcukup gelap...n mybe kurang rempah kot...xpe next time i try lg ok...so sape yg x pandai masak tu boleh try..InsyaAllah jadi ok....hehehheh





Monday, 16 November 2015

YAYA AND ALISHA IN THE HOUSE!!!

Assalamualaikum..lamanya x update blog sejak busy kebelakangan ni..Sabtu baru ni decide nk balik rembau lg sebabnya boleh plak housemate bawa sominya tanpa bgtaw..emm geram rasa...Bila tinggal sewa sekali dengan org yg dh berkawin terpaksa mengalahkan..Next year kena cri juga rumah sewa lain..harap2 dpt la..Tetiba dpt call dr kak ipar kata nk dtg rembau..wah lamanya xjumpa si kechik yaya n alisha..Rindunya..Before tu pi Fresco beli barang nk masak macaroni sup..sukala si kechik yaya dtg boleh main2..dh besar yaya sekrg..dulu kecil jer...belanja pic adik satu..dh boleh berdiri n merangkak..Tp malas cikit,xnk merangkak2 ni nk terus berjalan jer..amboi bebudak sekrg nk advanced sesaja..selagi boleh skip nk skip sesaja yer...

alisha in the house..


cik yaya..bersungguh-sungguh makan..cikla nk suapkan xbg..konon nk suap sendiri..amboi mentang2 dh pandai yer..siap terkangkang2 lg..aduh2 cik yaya ni..lapar katanya..hbis mkn semangkuk..


Dan lagi!!!oppss terseksi cikit...


adik dan kura-kura..


Lama juga di rembau..10.00pm bru balik selepas yaya asyik bergaduh je dgn humaira..sesama jenis gedik..Amboi waktu nk balik cepat je peluk cium...mesti cikla rindu awok lg lepas ni...jumpa di PERAK ok....

copy gambar dr en google yg baik hati...hehhee


p/s: Yakinlah, Allahs sentiasa berikan yg terbaik buat hambanya...


Sunday, 8 November 2015

AKTIVITI RIADAH

Assalamualaikum...Melangkah ke tahun baru lg 1 bulan..masa itu berputar dgn sgt pantas..Hampir 2 minggu x balik rembau, Jumaat bru ni balik la setelah byk kali ank buah call siap wassup soh balik.Gara-gara nk tgk movie ler tue..Tgh parking keta tetiba muncul si kechik ni say "hai cikla" sambil peluk2..haha..mcm setahun xjumpa jer rupanya si kechik ni padahal bru 2 minggu..So ari sabtu tu decide pi Seremban City Park utk jogging nnk bg ikn makan la kononnya..

Si kechik myra, pi jogging mcm nk pi SHOPPING!!!!!!


cikla, mia n myra. Bukti kami pi exercise ok..menghirup udara segar...


Sambil jogging, mia say cikla buah pinggang mia sakit la lari2 ni..ehh mna ada buah pinggang sakit berjogging..alasan xnk jogging la tu..main benda alah ni terus x sakit..si kechik ni exercise pun gaya itu penting....


Letih lari..rehat sebentar...


dan lg..dgn cik mia.....


Setelah penat mengeluarkan tenaga budak kechik tu minta belnja air dan mkn..Adik dh xlarat la..sakit kaki la..mcm2 alasan la bg..so bawa diorg pi mkn nasi kt sikamat..Kira murah juga makanan kat kedai ni..Rezeki mereka..Tanya kat si kechik ni
cikla : Adik awat xnk mkn?
Humaira: Adik diet..adik dh gemuk..
xblh bla jawapannya...ada je alasan nk bg..Habis air sirap 1gelas..dahaga sgt ler tue...





COPY GAMBAR FROM EN GOOGLE..^_^