Bahan-bahan buat Ayam kurma
Ayam (Potong ikut kesesuaian)
Rempah Kurma (Benda Basic yg harus ada..lau x jd ok!!!!)
Bawang kecil, Bawang Besar, Halia (Dikisar halus)
3 Sekawan ( Kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih)
Serai,(diketuk)
Kentang 2 biji
Carrot
Cili Besar, daun sup (Hiasan)
Santan
Cecara Masak Ayam Kurma
1-Kisar bawang kecil,halia,b.putih n serbuk kurma letak air..Kisar Halus..Memula pelik gak kenapa harus dikisar sekali rempah ratus dlm blenda..And jawapan pn mas sebab nk bg bahan2 tu sebati..so akn lg sedap taw..try ok!!...
2- Tumis bebahan yg di blenda tu dgn sedikit minyak,masukkan serai yg diketuk,n 3 sekawan ok..tumis sampai garing taw...
3- Dah rasa mcm rempah tu masak,so bolehla letak air n asam keping..kemudian bru letak ayam..air xperlu byk sgt coz ayam pun dh keluarkan air..masukkan kentang dan carrot..letak garam n serbuk perasa ok..
4-Kemudian, dh mengeleggak boleh la letak santan..kacau2 dh masak letak la cili potong,bawang besar dan daun sup sebagai hiasan..Siap..dan rasanya pehh memang sedap..boss i pun kata sedap ok..
Tara..Ayam Kurma!!!!!
Dan LAGI!!!!!!!!
So send wassup kt pn mas..ok x i masak ni..pn mas comment xcukup gelap...n mybe kurang rempah kot...xpe next time i try lg ok...so sape yg x pandai masak tu boleh try..InsyaAllah jadi ok....hehehheh
No comments:
Post a Comment