' Usahlah dipinta hidup yg mudah, tapi pintahlah hati yg tabah"

Pages

Monday, 13 July 2015

Nasi Arab Yamani, Senawang

ASSALAMUALAIKUM..Lagi beberapa hari je nak raya..tp 1 persiapan raya pun x dilakukan..mood raya xde langsung tahun ni..x best rasanya tanpa arwah abah...sob3x..malam tadi berbuka puasa di luar with my officemate...Sepanjang ramadhan ni xde langsung berbuka diluar..jimat3x...so semalam decide nak pi mkn di Nasi Arab Yamani di Senawang..Just ask my friend..lina nk mkn kat mana??..so saja bawa dia pi mkn disini..tu pun setelah my sis bgtaw makanan kat situ sedap...


Disini la tempatnya...di senawang..berdekatan dengan dataran senawang



Rupa nasi Arab ayam..seriusly memang sedap..sampai cik lina mkn sampai licin!!!!1 butir nasi pun x nmpak di pinggan beliau.....Cun kan nasinya


Siapa yang berminat boleh la pi cari kat senawang ok...dekat je dengan giant senawang tu ha..semalam kami makan nasi arab mandy rm12.90..Kira murah la sebab banyak sgt..1 pinggan tu boleh mkn untuk 2 org sebenarnya...Disebabkan kami datang time waktu berbuka so kena booking dulu la...

RESEPI DONUT VERSI CIK LA


Assalamualaikum..hai uolls..hari ke 27 ramadhan..Ramadhan semakin menghampiri ke hujungnya...moga sentiasa dirahmati olehNya..Sabtu baru ni iolls buka sensorong je kt umah bcoz my sis pi buka puasa di rumah SIL beliau..So saja nak test resepi baru..baru la sgt...so buat la resepi donut coklat resepi by my sis..thanks..lembut la juga...

Resepi Doh Donut Versi Cik La...

  • 2 cawan tepung gandum
  • mauripan
  • 1s/k gula
  • sedikit air suam
  • 1 s/b planta
  • 1 s/k minyak sayuran(shoterning)
  • 1 biji cawan
Cara-cara: Mula2 kita masukan tepung,planta,gula,susu pekat manis,shortening..kacau hingga sebati gitu....kemudian dalam bekas berasingan masukan mauripan,air suam n gula..kacau dlm 15 minit sehingga berbuih..kemudian masukan air mauripan ke dlm tepung tersebut..uli hingga menjadi doh



So inilah Hasil Doh yg siap di uli..nak dekat 30 minit jug la doh menguli-uli tepung ni..mcm2 skil terkeluar...setelah diuli jadilah hasil seperti dibawah ni..cun kan...biarkan selama 30 minit.



Setelah,kembang buat adunan bulatan then goreng..

Ini Hasilnya setelah jadi Donut taw...


Tara..had ni dah siap..secomel tuannya..^_^..



Untuk coklat,just beli coklat masakan n letak air cikit,,kacau hingga jauh n celup...


Setelah siap,,rasa coklat boleh la tahan..tp pahit..mybe lepas ni kena letak susu sedikit...x berapa nak gebu kot..bcoz lupa nk letak planta,,,,tp boleh lg dimakan waktu panas taw..gebu uolls..dah sejuk je xbpe nk gebu...

p/s Think positive whatever you do..Yakinlah dgn setiap benda yg dilakukan..InsyaAllah kejayaan milik anda...AMIN..